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Re:  Request For Advisory Opinton

Issue: Questions Relating To Implementation Of Ala. Act 2019-340- [Changes Procedure
In Alabama Relating To Documentation Of Marriage Relationships]

Dear General Marshall:

On May 31, 2019, 4la. Act 2019-340 (“Act”), was enacted. Review of the Act prompts a
number of questions regarding how Alabama judges of probate, who are the legal custodians of their
respective counties’ public records, should implement the Act. By its terms, the Act becomes
effective on August 29, 2019. Thus, time is of the essence in regards to this request.

First Question

Under current Alabama law, to obtain a marriage license, both parties to the marriage must
appear in person and present identification. This requirement reduces marital fraud.

Do the affidavits, forms and data specified in Ala. Code § 30-1-5 (1975) and Section 2 of the
Act (collectively “Documents”) need to be delivered in person to the Court or can they be submitted
by mail or electronically?

Second Question

Under current Alabama law, to obtain a marriage license, both parties to the marriage must
appear in person and present identification. This requirement reduces marital fraud.

If the Documents must be delivered in person, must both parties to the marriage relationship
deliver the documents together?
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Third Question

If mailing or electronic transmittal of Documents is permitted, must the parties submit proof
of identification with the Documents? If so, what proof must be submitted? If electronic transmittal
of Documents is permitted, are electronic signatures of the parties (and any notary) permitted?

Fourth Question

Under current Alabama law, if a person intending to marry is 16 years of age and under 18
years of age and has not had a former wife or husband, the consent of the parents or guardians of the
minor to the marriage is required. The practice in this Court is for such parents or guardians to
appear in person, along with the minor applicant, to provide the required consent to the issuance of
the marriage license. The Act continues to require the consent of a parent or guardian of a minor to
a marriage.

Must parents/guardians providing consent appear in person as well with the minors, as is
currently required?

Fifth Question

If parental/guardian consent is needed, must proof be submitted as to the parental or
guardianship relation to the minor? If so, what proof must be submitted?

Sixth Question

Does the signature of the parent or guardian granting consent have to be dated the same date
or prior to the date of the minor’s signature in order for the consent to be valid? Or is the consent
valid as long as the parent or guardian signs prior to the Documents being submitted to the Court?

Seventh Question
Must each party declare his or her country of citizenship in the Documents?
Eighth Question
Must the parties be physically present in the State of Alabama at the time of the execution

of the Documents? If so, what type of proof or attestation must be submitted with the Documents
to verify that they were in the State of Alabama at the time of execution?

PrOBATE COURT OF MOBILE COUNTY, ALABAMA
Post Office Box 7 » Mobile, Alabama 36601
email: probatecourt@probate.mobilecountyal.gov * website: www.probate.mobilecountyal.gov



The Honorable Steven T. Marshall
July 22, 2019
Page 3

Ninth Question

If the parties are not required to be physically present in the State of Alabama at the time of
the execution of the Documents and if the Documents can be mailed or electronically transmitted
to the Court, may an United States citizen in a state, such as Minnesota, marry a person he or she has
never met that resides in another country?

Tenth Question

Section 2(a) of the Act states that “the only requirement for a marriage in this state shall be
for the parties who are otherwise legally authorized to be married to enter into a marriage as provided
in this section.”

May two citizens of a foreign country submit Documents by mail or electronically and be
considered married under Alabama law, without ever being physically present in the State of
Alabama?

Eleventh Question

Section 2(c) of the Act provides that “a marriage conforming to the requirements of this
section shall be valid on the date the marriage is executed by both parties, provided the . . .
[Documents] are recorded . . . within 30 days of the date of the last party’s signature in accordance
with Section 22-9A-17 of the Code of Alabama 1975.”

If the 30" day following the execution of the Documents is during 2 weekend or on an
holiday, does the 30 day deadline extend to the following business day?

Twelfth Question

Section 1 of the Act amends Ala. Code § 22-9A-17(a) (1975) to state that recording the
Documents “establishes legal recognition of the marriage” so long as “such documentation was
provided to the probate office within 30 days of the signature of the parties .” Section 2( ¢) of the
Act states that the marriage is valid if the documents are recorded “within 30 days of the date of the
last party’s signature in accordance with Section 22-9A-17 of the Code of Alabama 1975.”

For example, if one party executes the Documents on September 1, 2019, and the second
party executes the Documents on September 15, 2019, and the Documents are submitted to the Court
on Qctober 10, 2019, are the Documents in compliance with the Act (and has a legal marriage
relationship been established)? Stated another way, when does the 30 day time period for filing
commence? There appears to be conflicting language. If you concur that these two statutory
provisions conflict, which one should be followed and utilized?
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Thirteenth Question

There is precedence for rejecting for filing purposes legal documents that do not comport
with the law. For example, a deed that is presented for recording, but does not contain the required
statement reflecting the name and address of the person who prepared the deed, is rejected pursuant
to Ala. Code § 35-4-110 (1975).!

Is the staff of the Court required to review the Documents and reject Documents that do not
contain all of the information required by the Act or that are not submitted within 30 days of
execution?

Fourteenth Question

Should the Court accept handwritten Documents, and, if so, should the Court’s staff reject
handwritten Documents that are illegible?

Fifteenth Question

The Act consistently refers to the “affidavits, forms, and data” that must be submitted, which
may imply that additional information not expressly stated may be required to be filed. Section 2(b)
of the Act states that the following information must be included in the Documents:

The marriage document required to be executed by the parties shall contain
information to identify the parties as set forth in Section 22-9A-6, Code of Alabama
1975, as well as the following minimum information . . .” (emphasis added).

Ala. Code § 22-9A-6 (1975) provides the State Board of Health with rule making authority to
determine the content of certificates of marriage.

If the information/documentation referenced in Questions 3, 5, 7 and 8 above are determined
to not be automatically required by the Act, may the Court require that this additional information
be provided since Section 2(b) of the Act refers to the information required as the “minimum
information™? Alternatively, may the State Board of Health require that this information-
documentation be provided pursuant to its rule making authority provided in Ala. Code § 22-9A-6
(1975)? Similarly, does the State Board of Health have discretion to require by rule that parties to
amarriage must submit any documentation that the Board deems necessary to establish identification
of the parties?

!t should be noted that 4la. Code § 35-4-110 (1975) explicitly requires rejection.
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Sixteenth Question

The last sentence of revised Ala. Code § 30-1-12 (1975) states: “The judge of probate shall
record, in a permanent record, all marriages presented to the probate court and shall forward the
original documentation to the Office of Vital Statistics in accordance with Section 22-9A-17.”
(emphasis added) What appears to be Section 2(e) of Ala. Code § 30-1-16 (1975) states “The
affidavits, forms, and data shall be filed in the office of the judge of probate and shall constitute a
legal record of the marriage of the parties. A copy of the form provided by the Office of Vital
Statistics shall be transmitted by the office of the judge of probate to the Office of Vital Statistics
and made a part of its record.” (emphasis added)

If “original documentation” in 4la. Code § 30-1-12 and “copy of the form” in what appears
to be Section 2(e) of Ala. Code § 30-1-16 are the same “documentation/form” then should the judge
of probate send the “original” or a “copy” to the Office of Vital Statistics?

A. If the original be sent, does the person presenting the documentation/form for
recording only receive a copy (and should it be certified)?

B. If the copy be sent, does the person presenting the documentation/form for recerding
receive the original?

Seventeenth Question

What appears to be Section 2(b)(2) states in pertinent part “A notarized affidavit from each
party declaring all of the following .. ..”

If a probate court has an office policy that no clerks administer notary acknowledgments on
any documents filed in their office (i.e. deeds, mortgages, petitions, motions, etc.), does the Act
require the probate court’s clerks who are notaries public to administer a notary acknowledgment
in regards to an “affidavit” required by the Act?

If you desire any additional information, please do not hesitate to contact me. Your prompt
advice as to the aforesaid questions would be most appreciated.

Judge of Probate
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